Kulinarne Grand Prix Wrocławia
23 września 2025
Fot. mat. pras.
Do 30 września można nadsyłać zgłoszenia w II edycji konkursu Kulinarne Grand Prix Wrocławia. Celem jest wyłonienie najlepszych kucharzy pracujących w stolicy Dolnego Śląska. Na zwycięzców czekają nagrody, w tym staż w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin w Barcelonie.
Konkurs skierowany jest do zawodowych szefów kuchni, którzy w czasie jego trwania pracują w restauracjach lub hotelach na terenie Wrocławia.Każdy formularz zgłoszeniowy (dostępny na stronie internetowej BIP-u Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz w serwisie wroclaw.pl) musi zawierać m.in. opis zawodowych osiągnięć uczestnika, nazwę i recepturę dania głównego oraz trzy zdjęcia potrawy. Kucharze mają okazję zaprezentować swój styl i pomysł na jesienne menu.
Wrocław w Przewodniku Michelin
Wrocław w tym roku został wpisany do przewodnika Michelin, co jest dużym wyróżnieniem dla lokalnej sceny gastronomicznej.
– To był historyczny rok dla naszego miasta. Michelin dostrzegł Wrocław i jego kuchnię. Dzięki konkursowi chcemy dalej promować miasto i jego talenty. Pokazać, że wrocławska gastronomia liczy się w Europie. Chcemy, by zgłaszali się doświadczeni mistrzowie, jak i młodzi kucharze z ambicjami. Dla obu grup udział w konkursie może być ważnym krokiem w karierze oraz na staż w renomowanej restauracji z gwiazdką Michelin i zdobycie nieocenionego doświadczenia – zaznacza prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.

Temat przewodni i zasady
Tematem tegorocznej edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia jest „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”. Organizatorzy zachęcają, by uczestnicy sięgnęli po sezonowe produkty i pokazali, jak można je wykorzystać w kreatywny sposób.Jury wybierze 3 lub 4 finalistów, którzy w październiku zaproszą komisję do swoich restauracji i przygotują menu degustacyjne oparte na motywie jesieni. Degustacje odbędą się 21 i 22 października, zwycięzcę poznamy 22 października.
Nagrody z kulinarną przepustką do Europy
Zwycięzca pojedzie na dwutygodniowy staż w prestiżowej restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką Michelin. Zdobywca drugiego miejsca spędzi tam tydzień. Trzeci finalista otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł.
W jury konkursu „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” zasiadają:
- Maciej Dobrzyniecki – prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu,
- Diego Grimberg – światowej sławy kucharz argentyńskiego pochodzenia,
- Adam Pawłowski – międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych,
- Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia,
- Alfred Wagner – prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej,
- Łukasz Budzik – zwycięzca pierwszej edycji, szef kuchni restauracji Między Mostami.
Audycja „Wrocław się zmienia”
Gośćmi programu są Ewa Dziekańska-Budniak z Biura Rozwoju Gospodarczego UM Wrocławia, Katarzyna Szymczak-Pomianowska z Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju oraz Łukasz Budzik szef kuchni w restauracji Między Mostami.
POSŁUCHAJ:
Cz. 1. Kulinarne Grand Prix Wrocławia 2025
Cz. 2. Zwycięzca pierwszej edycji
Cz. 3. Wrocław wspiera gastronomię
Cz. 4. Kulinarna przepustka do Europy
Audycja powstaje we współpracy z miastem Wrocław.