Argumenty moralne, żeby nie marnować jedzenia, nie działają. Dlaczego?

fot. Radio Rodzina

Gościem Herbatki z Naukowcem jest dr Michał Misiak, psycholog z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Rozmawiamy o moralności w codziennym życiu – o tym, jak oceniamy zachowania innych ludzi, skąd biorą się nasze sądy moralne i na ile różnią się one między krajami i kulturami.

Zastanawiamy się, jak naukowcy badają moralność i czy takim badaniom można ufać – czy da się w ogóle „zmierzyć” coś tak ulotnego jak poczucie dobra i zła. Dużo uwagi poświęcamy tematowi marnowania jedzenia. Dlaczego tak często uznajemy je za moralnie naganne? Czy bardziej oburza nas krzywda innych, łamanie norm społecznych, a może brak osobistej odpowiedzialności?

Rozmawiamy także o emocjach – wstydzie i poczuciu winy – i o tym, jak wpływają one na nasze decyzje przy sklepowej półce i przy świątecznym stole.

Na koniec próbujemy odpowiedzieć na bardzo praktyczne pytanie: co możemy zrobić, żeby nie marnować jedzenia, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia, kiedy łatwo przesadzić z ilością?

Zapraszamy do słuchania!

Audycja powstaje we współpracy z Uniwersytetem Wrocławskim.

Rozmawia Łukasz Ligorowski.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl