Argumenty moralne, żeby nie marnować jedzenia, nie działają. Dlaczego?
17 grudnia 2025
fot. Radio Rodzina
Gościem Herbatki z Naukowcem jest dr Michał Misiak, psycholog z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Rozmawiamy o moralności w codziennym życiu – o tym, jak oceniamy zachowania innych ludzi, skąd biorą się nasze sądy moralne i na ile różnią się one między krajami i kulturami.
Zastanawiamy się, jak naukowcy badają moralność i czy takim badaniom można ufać – czy da się w ogóle „zmierzyć” coś tak ulotnego jak poczucie dobra i zła. Dużo uwagi poświęcamy tematowi marnowania jedzenia. Dlaczego tak często uznajemy je za moralnie naganne? Czy bardziej oburza nas krzywda innych, łamanie norm społecznych, a może brak osobistej odpowiedzialności?
Rozmawiamy także o emocjach – wstydzie i poczuciu winy – i o tym, jak wpływają one na nasze decyzje przy sklepowej półce i przy świątecznym stole.
Na koniec próbujemy odpowiedzieć na bardzo praktyczne pytanie: co możemy zrobić, żeby nie marnować jedzenia, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia, kiedy łatwo przesadzić z ilością?
Zapraszamy do słuchania!
Audycja powstaje we współpracy z Uniwersytetem Wrocławskim.
Rozmawia Łukasz Ligorowski.