Każdy posiłek może być świętem
26 listopada 2025
fot. Radio Rodzina
W audycji Herbatka z naukowcem naszym gościem jest dr hab. Dorota Koczanowicz, profesorka Uniwersytetu Wrocławskiego z Instytutu Kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego — badaczka estetyki, sztuki współczesnej, kultury kulinarnej i związków jedzenia z kryzysem klimatycznym.
Pytamy o to, co znaczy dostrzegać etyczno-estetyczne wymiary jedzenia oraz kiedy jedzenie staje się sztuką? Zastanawimy się, jak artyści mogą wpływać na nasze „apetyty” w dobie zmian klimatu oraz czy w naszych domach, przygotowując jedzenie i jedząc je, możemy być artystami?
Na koniec nasza gościni zaproponuje nam trochę smaku i inspiracji, bo pytamy, jakie dania ostatnio wywołały u niej kulinarne „wow”?
POSŁUCHAJ:
Audycja powstaje we współpracy z Uniwersytetem Wrocławskim.
Rozmawia Łukasz Ligorowski.