Każdy posiłek może być świętem

fot. Radio Rodzina

W audycji Herbatka z naukowcem naszym gościem jest dr hab. Dorota Koczanowicz, profesorka Uniwersytetu Wrocławskiego z Instytutu Kulturoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego — badaczka estetyki, sztuki współczesnej, kultury kulinarnej i związków jedzenia z kryzysem klimatycznym.

Pytamy o to, co znaczy dostrzegać etyczno-estetyczne wymiary jedzenia oraz kiedy jedzenie staje się sztuką? Zastanawimy się, jak artyści mogą wpływać na nasze „apetyty” w dobie zmian klimatu oraz czy w naszych domach, przygotowując jedzenie i jedząc je, możemy być artystami?

Na koniec nasza gościni zaproponuje nam trochę smaku i inspiracji, bo pytamy, jakie dania ostatnio wywołały u niej kulinarne „wow”?

POSŁUCHAJ:

Audycja powstaje we współpracy z Uniwersytetem Wrocławskim.

Rozmawia Łukasz Ligorowski.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl