Jak bezpiecznie przygotować się na sezon grzewczy?

fot. Radio Rodzina

Tylko od początku tego roku strażacy w regionie odnotowali ponad 800 pożarów sadzy w kominie. Dlatego tak ważne jest przygotowanie do sezonu grzewczego.

Strażacy przypominają, że instalacje dymowo-spalinowe należy regularnie czyścić: co 3 miesiące, gdy palimy węglem i co 6 miesięcy w przypadku spalania cieszy czy gazów. W sytuacji, gdy jest to zbiorowe żywienie lub lokal gastronomiczny, kontrolę należy przeprowadzić co najmniej raz w miesiącu.

Na Dolnym Śląsku, jak pokazują statystyki, dochodzi rocznie do kilkuset zdarzeń, w których ogień wydostaje się z komina lub wydzielający się tlenek węgla zagraża mieszkańcom. Czad wydostaje się na skutek nieszczelności komina.

Najwięcej takich sytuacji jest w starych budynkach i w powiatach: wrocławskim, kłodzkim, zgorzeleckim.

Naszym gościem jest st. bryg. Rafał Lik z Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej we Wrocławiu.

Posłuchaj:

Rozmawiała Daria Detlaf

Nasze audycje

Nasze audycje

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content