Szlakiem winnic po Dolnym Śląsku
7 czerwca 2025
fot. Radio Rodzina
Podróżować po Dolnym Śląsku można na wiele różnych sposobów. Można podążać śladami II Wojny Światowej, zwiedzać kolejne zamki i poznawać ich legendy, ale też spędzać czas na podziwianiu różnorodnego krajobrazu. Sposobem na poznanie tego regionu jest też próbowanie jego smaków – nie tylko tych związanych z jedzeniem.
Jedna z gałęzi turystyki związanej z odkrywaniem smaków to enoturystyka, czyli forma turystyki związana z odwiedzaniem winnic, regionów winiarskich, miejsc produkcji wina, a także uczestnictwem w wydarzeniach winiarskich.
Na Dolnym Śląsku tę formę turystyki można realizować podróżując Dolnośląskim Szlakiem Piwa i Wina, o którym opowiada Natalia Gołąb – członkini zarządu województwa dolnośląskiego.
Podstaw do tego, by mówić o tym, że Dolny Śląsk winem stoi można upatrywać już w średniowieczu, o czym mówi prof. dr hab. Artur Błażejewski, prorektor ds. badań naukowych Uniwersytetu Wrocławskiego.
W swojej najnowszej książce „Winogrady i winne wzgórza” udowadnia to też Dagmara Adamska – historyk, historyk sztuki, średniowiecznik z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego. W swojej książce autorka skupia się na terenie historycznego Śląska, czyli terenach dzisiejszego Górnego Śląska, ziemi opolskiej, Dolnego Śląska i ziemi lubuskiej.
Które rejony Dolnego Śląska były znane już w średniowieczu z uprawy winorośli?
Historycy zapewniają, że można mówić o średniowiecznych tradycjach uprawy winogron i zakładania winnic na Dolnym Śląsku. Jednak, czy dziś to jest ten smak, który najbardziej kojarzy się z tym regionem?
– To co mamy tutaj takiego naprawdę dobrego to są absolutnie sery – mówi Natalia Gołąb.
Inspiracje podróżnicze i szlaki turystyczne po Dolnym Śląsku można znaleźć m.in. na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego oraz na stronie Dolny Śląsk Travel.