Szlakiem winnic po Dolnym Śląsku

fot. Radio Rodzina

Podróżować po Dolnym Śląsku można na wiele różnych sposobów. Można podążać śladami II Wojny Światowej, zwiedzać kolejne zamki i poznawać ich legendy, ale też spędzać czas na podziwianiu różnorodnego krajobrazu. Sposobem na poznanie tego regionu jest też próbowanie jego smaków – nie tylko tych związanych z jedzeniem.

Jedna z gałęzi turystyki związanej z odkrywaniem smaków to enoturystyka, czyli forma turystyki związana z odwiedzaniem winnic, regionów winiarskich, miejsc produkcji wina, a także uczestnictwem w wydarzeniach winiarskich.

Na Dolnym Śląsku tę formę turystyki można realizować podróżując Dolnośląskim Szlakiem Piwa i Wina, o którym opowiada Natalia Gołąb – członkini zarządu województwa dolnośląskiego.

Podstaw do tego, by mówić o tym, że Dolny Śląsk winem stoi można upatrywać już w średniowieczu, o czym mówi prof. dr hab. Artur Błażejewski, prorektor ds. badań naukowych Uniwersytetu Wrocławskiego.

W swojej najnowszej książce „Winogrady i winne wzgórza” udowadnia to też Dagmara Adamska –  historyk, historyk sztuki, średniowiecznik z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wrocławskiego. W swojej książce autorka skupia się na terenie historycznego Śląska, czyli terenach dzisiejszego Górnego Śląska, ziemi opolskiej, Dolnego Śląska i ziemi lubuskiej.

Które rejony Dolnego Śląska były znane już w średniowieczu z uprawy winorośli?

Historycy zapewniają, że można mówić o średniowiecznych tradycjach uprawy winogron i zakładania winnic na Dolnym Śląsku. Jednak, czy dziś to jest ten smak, który najbardziej kojarzy się z tym regionem?

– To co mamy tutaj takiego naprawdę dobrego to są absolutnie sery – mówi Natalia Gołąb.

Inspiracje podróżnicze i szlaki turystyczne po Dolnym Śląsku można znaleźć m.in. na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego oraz na stronie Dolny Śląsk Travel.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl