Czy grill zawsze szkodzi? Pytamy dra Radosława Kempińskiego, specjalistę gastroenterologii z USK we Wrocławiu

fot. Radio Rodzina

Długi weekend majowy często kojarzy nam się z grillowaniem, spożywaniem tłustych potraw i alkoholu. Specjaliści z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu apelują jednak o rozsądek. Gastroenterolog dr Radosław Kempiński przestrzega przed nadmiarem alkoholu i tłustych dań, które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak ostre zapalenie trzustki, a nawet zagrożenia życia.

Objawy takie jak uczucie ciężkości, wzdęcia czy niestrawność są pierwszymi sygnałami ostrzegawczymi organizmu po zbyt ciężkich posiłkach. Przewlekłe spożywanie alkoholu może z kolei prowadzić do marskości wątroby, żółtaczki czy przewlekłego zapalenia trzustki, manifestującego się niedożywieniem, biegunkami i wychudzeniem.

Co robić, by uniknąć tych zagrożeń i komfortowo cieszyć się czasem wolnym?

Jak podsumowuje nasz rozmówca, grillowanie raz na jakiś czas nie musi być szkodliwe, ale nie powinno stać się codzienną praktyką.

Zachowanie umiaru, aktywność fizyczna, spożywanie minimum 1.5 litra dobrej jakościowo wody i zdrowe nawyki żywieniowe – to klucz do udanej i zdrowej majówki bez problemów ze strony naszego układu pokarmowego.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl