Tłusty Czwartek, dietetyk radzi: Postawmy na jakość

Fot. Radio Rodzina

Przed nami Tłusty Czwartek. Tego dnia pozwalamy sobie na nieco więcej słodkości niż zazwyczaj. Ile pączków zjeść, żeby nie zaszkodzić organizmowi? O to pytamy dietetyczkę.

Tradycyjnie w Tłusty Czwartek cukiernie, kawiarnie i markety będą oblegane. To za sprawą zwyczaju, który przed rozpoczęciem okresu postu proponuje zjedzenie pączków bądź faworków. – Zalecam, żeby zjeść pączka naprawdę dobrej jakości – tłumaczy Magdalena Makarowska, dietetyk kliniczny i biotechnolog.

Jakie pączki lubią wrocławianie? Sprawdziliśmy to z naszym mikrofonem.

Jeden pączek ma od 350 do 500 kilokalorii. Prawdziwą bombą kaloryczną są faworki, które w 100 gramach produktu zawierają aż 400 kcal. Aby je spalić, należy np. biegać przez godzinę.

Tłusty Czwartek poprzedza rozpoczynający się w Kościele Wielki Post. W tym roku zaczyna się on dosyć wcześnie, bo 14 lutego (Środa Popielcowa).

Nasze audycje

Nasze audycje

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content