Symbolika święcenia potraw

fot. pixabay.com

W Wielką Sobotę święcimy pokarmy, a wieczorem rozpoczynają się obchody Wigilii Paschalnej. Zwyczaj święcenia pokarmów istnieje w Polsce od XIII wieku. Natomiast tradycja przynoszenia tzw. „święconki” do świątyni narodziła się dopiero w II połowie XIX wieku.

-Święcone jest zawsze śniadaniem bez dymu. Najważniejszym elementem naszego koszyka są: chleb, kiełbasa i jajko, mówi Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

-Sól i chrzan oraz babki wielkanocne to także zawartość wielkanocnego koszyczka.

Istnieje cała liturgia błogosławienia potraw i napojów wielkanocnych. Po symbolu baranka wprowadzono także do święcenia także ser, mleko, ryby, przyprawy, piwo czy wino – czyli wszystko to, co ubogacało wielkanocny stół. Obrzęd święcenia potraw rozwijał się przez całe Średniowiecze.

Nasze audycje

Nasze audycje

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content