We Wrocławiu debatują o bezpieczeństwie żywności

fot. Radio Rodzina

Czy jesteśmy przygotowani na kryzys? Jak zapewnić w mieście suwerenność żywnościową i jak lepiej wykorzystywać zasoby? Te pytania stawiają organizatorzy II Wrocławskiego Forum Żywnościowego, które gromadzi kilkaset osób i odbywa się 15 października w Piekarni Żywa Kultura.

Tegorocznej edycji towarzyszy hasło „Jak zasiewać zmiany?”. Celem spotkania jest zrozumienie, w jaki sposób Wrocław i inne miasta mogą wzmacniać bezpieczeństwo i suwerenność żywnościową w obliczu zmian klimatycznych i gospodarczych – zarówno poprzez systemowe rozwiązania, jak i inicjatywy oddolne mieszkańców i mieszkanek.

-Wrocław to pierwsze miasto w Polsce, które podejmuje taką debatę – mówi Katarzyna-Szymczak Pomianowska, dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia.

Celem wydarzenia jest też sieciowanie ludzi: producentów żywności, rolników, przetwórców, przedstawicieli rynku spożywczego i środowiska akademickiego, którzy na co dzień zajmują się obszarem bezpieczeństwa żywności, dodaje Katarzyna Sokołowska z Wydziału Klimatu i Energii UM Wrocławia.

Prelekcjom i dyskusjom towarzyszy prezentacja artystów wrocławskiej ASP, którzy przygotowali wystawę związaną z żywnością. Dodatkowo uczestnicy mogą częstować się przetworami dostarczonymi przez Fundację Mniej Więcej, które powstały ze zbiorów Miejskiej Farmy we Wrocławiu.

Podczas II Wrocławskiego Forum Żywnościowego przypomniano również Wrocławski Manifest Żywnościowy (dokument stanowiący element polityki miasta w Strategii Wrocław 2050). A więcej o wydarzeniu już w czwartek po godz. 16:00 w audycji „Wrocław się zmienia”.

Fot. DD Radio Rodzina

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl