Zgłoś się do Kulinarnego Grand Prix Wrocławia
19 września 2025
Fot. mat. pras.
Do 30 września można nadsyłać zgłoszenia w drugiej edycji konkursu Kulinarne Grand Prix Wrocławia, którego celem jest wyłonienie najlepszych kucharzy pracujących w stolicy Dolnego Śląska. Na zwycięzców czekają nagrody, w tym staż w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin w Barcelonie.
Kulinarne Grand Prix Wrocławia to konkurs dla szefów kuchni pracujących w lokalnych restauracjach i hotelach, mający na celu wyłonienie najlepszych talentów gastronomicznych miasta. Patronat nad konkursem sprawuje prezydent Wrocławia, a jego celem jest promocja wrocławskiej sceny kulinarnej. Właśnie trwa II edycja, której motywem przewodnim jest „Złota Polska Jesień”.
Organizatorzy zachęcają, by uczestnicy sięgnęli po sezonowe produkty i pokazali, jak można je wykorzystać w kreatywny sposób.
–Warto się zgłosić – przekonuje Łukasz Budzik, zeszłoroczny laureat konkursu.
Tematem tegorocznej edycji Kulinarnego Grand Prix Wrocławia jest „Kalendarz zgodny z naturą – Złota Polska Jesień”. Jury wybierze 3 lub 4 finalistów, którzy w październiku zaproszą komisję do swoich restauracji i przygotują menu degustacyjne oparte na motywie jesieni. Degustacje odbędą się 21 i 22 października, zwycięzcę poznamy 22 października.
Nagrody z kulinarną przepustką do Europy
Zwycięzca pojedzie na dwutygodniowy staż w prestiżowej restauracji Hofmann w Barcelonie, wyróżnionej gwiazdką Michelin. Zdobywca drugiego miejsca spędzi tam tydzień. Trzeci finalista otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł.
Wrocław w Przewodniku Michelin
Wrocław w tym roku został wpisany do przewodnika Michelin, co jest dużym wyróżnieniem dla lokalnej sceny gastronomicznej.
– To był historyczny rok dla naszego miasta. Michelin dostrzegł Wrocław i jego kuchnię. Dzięki konkursowi chcemy dalej promować miasto i jego talenty. Pokazać, że wrocławska gastronomia liczy się w Europie. Chcemy, by zgłaszali się doświadczeni mistrzowie, jak i młodzi kucharze z ambicjami. Dla obu grup udział w konkursie może być ważnym krokiem w karierze oraz na staż w renomowanej restauracji z gwiazdką Michelin i zdobycie nieocenionego doświadczenia – zaznacza prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.
W jury konkursu „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” zasiadają:
- Maciej Dobrzyniecki – prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu,
- Diego Grimberg – światowej sławy kucharz argentyńskiego pochodzenia,
- Adam Pawłowski – międzynarodowy sommelier oraz autor książek kulinarnych,
- Jakub Mazur – wiceprezydent Wrocławia,
- Alfred Wagner – prezes Wrocławskiej Organizacji Turystycznej,
- Łukasz Budzik – zwycięzca pierwszej edycji, szef kuchni restauracji Między Mostami.


Fot. UM Wrocławia / mat. pras.