Festiwal Delicje: kulinarne smakołyki wracają na wrocławski Rynek

fot. Radio Rodzina

Po roku nieobecności spowodowanej sytuacją powodziową do Wrocławia wraca „Festiwal Delicje”. Impreza odbędzie się w weekend 6-8 czerwca, a jej motywem przewodnim będą potrawy z nadzieniem.

Delicje to festiwal prezentujący lokalne produkty, dzieła szefów kuchni oraz fuzję smaków. Pokazy gotowania żywo czy warsztaty na wrocławskim Rynku mają przyciągnąć tłumy.

– Festiwal Delicje po raz pierwszy odbył się w 2023 roku. Szybko okazało się, że świetnie wpisuje się nie tylko we wrocławski i dolnośląski krajobraz kulinarny. Także w nasz sposób myślenia o tym, skąd powinniśmy brać produkty – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska z Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.

Hasłem tegorocznej edycji są potrawy z nadzieniem, czyli pierogi – tłumaczy Małgorzata Scheuer-Tyc, współorganizatorka Festiwalu Delicje.

Pierogi z całego świata

We Wrocławiu będzie można zjeść potrawy z różnych stron świata, wymieniają organizatorzy.

Delicje 2025 to również konkurs na najlepsze lokalne produkty w kategoriach takich jak innowacyjność, ekologia czy delicje z historią. Statuetki zostaną wręczone podczas festiwalu. O tym, jakie produkty Dolnego Śląska trzeba spróbować, mówi nam Kacper Sawoń, szef kuchni w restauracji „Gustaw”.

Warto zaznaczyć, że festiwal będzie imprezą odpowiedzialną: jedzenie, które nie zostanie skonsumowane w trakcie Delicji, trafi do lodówek społecznych.

Fot. Radio Rodzina, mat. pras.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl