Festiwal Delicje: kulinarne smakołyki wracają na wrocławski Rynek
1 czerwca 2025
fot. Radio Rodzina
Po roku nieobecności spowodowanej sytuacją powodziową do Wrocławia wraca „Festiwal Delicje”. Impreza odbędzie się w weekend 6-8 czerwca, a jej motywem przewodnim będą potrawy z nadzieniem.
Delicje to festiwal prezentujący lokalne produkty, dzieła szefów kuchni oraz fuzję smaków. Pokazy gotowania żywo czy warsztaty na wrocławskim Rynku mają przyciągnąć tłumy.
– Festiwal Delicje po raz pierwszy odbył się w 2023 roku. Szybko okazało się, że świetnie wpisuje się nie tylko we wrocławski i dolnośląski krajobraz kulinarny. Także w nasz sposób myślenia o tym, skąd powinniśmy brać produkty – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska z Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego we Wrocławiu.
Hasłem tegorocznej edycji są potrawy z nadzieniem, czyli pierogi – tłumaczy Małgorzata Scheuer-Tyc, współorganizatorka Festiwalu Delicje.


Pierogi z całego świata
We Wrocławiu będzie można zjeść potrawy z różnych stron świata, wymieniają organizatorzy.
Delicje 2025 to również konkurs na najlepsze lokalne produkty w kategoriach takich jak innowacyjność, ekologia czy delicje z historią. Statuetki zostaną wręczone podczas festiwalu. O tym, jakie produkty Dolnego Śląska trzeba spróbować, mówi nam Kacper Sawoń, szef kuchni w restauracji „Gustaw”.
Warto zaznaczyć, że festiwal będzie imprezą odpowiedzialną: jedzenie, które nie zostanie skonsumowane w trakcie Delicji, trafi do lodówek społecznych.







Fot. Radio Rodzina, mat. pras.