Wrocław dołączył do Przewodnika MICHELIN

Mat. pras.

Wrocław jest piątym miastem w Polsce (po Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Gdańsku), który dołącza do prestiżowego przewodnika Michelin. Za miesiąc dowiemy się, które restauracje we Wrocławiu zostaną wyróżnione przez inspektorów.

– Najbliższa selekcja Przewodnika Michelin Polska 2025, która zostanie ogłoszona 10 czerwca, będzie zawierała restauracje z Wrocławia – ogłosił na konferencji prasowej Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, wiceprezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej z siedzibą w Paryżu, wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce.

Starania o wpisanie Wrocławia do przewodnika trwały kilka lat. To wspólna zasługa restauratorów, szefów kuchni, władz miasta, podkreśla Radosław Michalski, dyrektor Departamentu Marki Miasta.

Szef kuchni Łukasz Budzik z restauracji Między Mostami miał możliwość realizacji stażu i pracował w kuchniach z gwiazdkami Michelin we Francji, Szwecji i Hiszpanii. Zwyciężył w konkursie „Kulinarne Grand Prix Wrocławia”. Najbliższa edycja konkursu odbędzie się w październiku.

Kuchnia na europejskim poziomie oraz gwarancja jakości potrafią przyciągnąć do danego miasta tysiące turystów. – Coraz więcej osób podróżuje za smakami. Na to liczymy także we Wrocławiu – dodaje Tomasz Kępka z Polskiej Organizacji Turystycznej.

Do promocji wrocławskiej sceny kulinarnej przyczyniły się m.in. projekty wspierające szefów kuchni i regionalnych producentów żywności, bezpłatne szkolenia „Akademia Gastro” dla osób chcących rozpocząć działalność w branży czy festiwale gastronomiczne, takie jak Jarmark Świętojański, Gastro Miasto czy Wrocławski Festiwal Wina i Sera.

Fot. mat. pras. UMW

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl