Tradycja święcenia potraw

W Wielką Sobotę święcimy potrawy. Potocznie poświęcone jedzenie nazywamy święconką. O tym, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole mówi Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

– Święcone jest zawsze śniadaniem bez dymu. Najważniejszym produktem jest chleb mówi – Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

– Dodatkowo wśród święconych potraw powinna znaleźć się biała kiełbasa i jajko – dodaje Agnieszka Szepetiuk-Barańska.

Święcimy także sól, chrzan czy ciasto.

– Obrzęd święcenia pokarmów rozwijał się przez całe Średniowiecze. Istnieje liturgia błogosławienia pokarmów i napojów wielkanocnych.

Dawniej święcono także ser, który symbolizował pozytywną zależność między człowiekiem a siłami przyrody. Miał zapewnić rozwój stada zwierząt domowych.  

Na rozmowę o tradycji święcenia potraw zapraszamy w 16 kwietnia o godz. 13:30.

Nasze audycje

Nasze audycje

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content