Site icon Radio Rodzina

Nie marnuj żywności ze świąt! Przynieś je do nowej wrocławskiej Jadłodzielni

mat. prasowe

Po świętach zostały Ci nadwyżki jedzenia? Teraz masz doskonałą okazję, by podzielić się nim z innymi osobami. Zapakuj produkty i przynieś je do nowej Jadłodzielni we Wrocławiu, która od dziś działa na terenie Magnolia Park.

Nadające się do spożycia wyroby własne z datą ważności, zamknięte sery, jogurty czy nabiał, a także produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości, ale nie przekroczyły terminu przydatności. To właśnie te dania i artykuły spożywcze mogą trafić do nowej Jadłodzielni – miejsca, w którym możemy zostawić nadwyżki jedzenia po świętach, ale nie tylko. Od dziś (11 kwietnia) działa ona na terenie Magnolia Park.

W ramach ruchu społecznego tworzymy punkty do wymiany nadwyżek spożywczych nazywane Jadłodzielniami. Można tutaj przynosić dobre jedzenie, którego mamy w nadmiarze, a także częstować się tym, co pozostawili inni. Nie jest to kolejny punkt pomocowy. To miejsce budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia – mówi Agnieszka Maniewska, koordynatorka inicjatywy Foodsharing Wrocław.

Nowa Jadłodzielnia we Wrocławiu ma formę społecznościowej lodówki. W Magnolia Park można ją znaleźć w dyskretnym miejscu – w korytarzu między sklepami Pepco i Decimas, na parterze centrum handlowego.

Data uruchomienia naszej Jadłodzielni nie jest przypadkowa. Po świętach w wielu domach zostają nadwyżki jedzenia. Postanowiliśmy przyłączyć się do wrocławskiej tradycji foodsharingu i umożliwić mieszkańcom pozostawienie w Jadłodzielni tych produktów, których nie będą w stanie zjeść – mówi Joanna Sawośko-Duda z Multi Poland, dyrektor Magnolia Park. Jak podkreśla, Jadłodzielnia sprzyja foodsharingowi, bo nadwyżki jedzenia można przynieść do lodówki przy okazji zakupów w galerii, wizyty w kinie czy załatwiając sprawy w Centrum Obsługi Mieszkańca. Ważne jest, aby znać i uszanować zasady funkcjonowania Jadłodzielni.

Co można przynieść do Jadłodzielni w Magnolia Park?

Produkty, których nie wolno przynosić do Jadłodzielni, to m.in. napoczęte i otwarte artykuły spożywcze, surowe mięso, alkohol, potrawy zawierające surowe jaja, produkty z przekroczoną datą przydatności czy artykuły, które już się psują.

Jadłodzielnia w Magnolia Park jest osiemnastym tego typu punktem mapie Wrocławia. Pierwszy powstał w 2016 roku w akademiku Arka na Biskupinie. Co roku, dzięki inicjatywie foodsharingowej we Wrocławiu nie marnuje się 26 ton jedzenia, co daje tygodniowo aż 500 kg dodatkowego jedzenia, z którego mogą skorzystać wrocławianie.

mat. prasowe

Exit mobile version