We Wrocławiu odbyła się IV edycja „Od pola na wrocławski stół”. To inicjatywa miasta, łącząca lokalnych producentów żywności z Dolnego Śląska z przedstawicielami branży gastronomicznej i restauratorami. Podczas spotkania nie zabrakło cennych prelekcji oraz degustacji.
Wydarzenie pod nazwą „Od pola na wrocławski stół” to cykliczne fora współpracy, które rozwijają lokalną scenę kulinarną, promując ideę krótkiego łańcucha dostaw i wysokiej jakości produktów mogących trafić prosto z dolnośląskich pól na stoły wrocławskich restauracji.
– Chcemy, aby te przepyszne produkty trafiały do wrocławskich restauracji, stąd to już czwarta edycja wydarzenia – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia.
Gabriela i Krzysiek z gospodarstwa „Paleta Warzyw” ze Strzegowa (w powiecie strzelińskim) przyznają, że produkcja wysokiej jakości produktów to nie tylko praca, ale i bardzo wdzięczne hobby. Swoje produkty przywożą do Wrocławia m.in. na Dolnośląski Targ Rolny przy DORD na ul. Zwycięskiej.
O swojej produkcji miodów naturalnych opowiedział też Piotr Oksanicz z Pasieki Garwół (w powiecie wołowskim). Razem z żoną prowadzą pasiekę i edukację.
Spotkania mają realny wpływ na ułatwienie nawiązania kontaktu między rolnikami, producentami żywności, a branżą gastronomiczną, podkreśla Dorian Zięba z Winnicy ze Wzgórz Trzebnickich.
Więcej w audycji Wrocław się zmienia już jutro (7 października) po godz. 16:00.
