Site icon Radio Rodzina

Czy grill zawsze szkodzi? Pytamy dra Radosława Kempińskiego, specjalistę gastroenterologii z USK we Wrocławiu

Długi weekend majowy często kojarzy nam się z grillowaniem, spożywaniem tłustych potraw i alkoholu. Specjaliści z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu apelują jednak o rozsądek. Gastroenterolog dr Radosław Kempiński przestrzega przed nadmiarem alkoholu i tłustych dań, które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak ostre zapalenie trzustki, a nawet zagrożenia życia.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/04/dr-Radoslaw-Kempinski-1.mp3

Objawy takie jak uczucie ciężkości, wzdęcia czy niestrawność są pierwszymi sygnałami ostrzegawczymi organizmu po zbyt ciężkich posiłkach. Przewlekłe spożywanie alkoholu może z kolei prowadzić do marskości wątroby, żółtaczki czy przewlekłego zapalenia trzustki, manifestującego się niedożywieniem, biegunkami i wychudzeniem.

Co robić, by uniknąć tych zagrożeń i komfortowo cieszyć się czasem wolnym?

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/04/dr-Radoslaw-Kempinski-2.mp3

Jak podsumowuje nasz rozmówca, grillowanie raz na jakiś czas nie musi być szkodliwe, ale nie powinno stać się codzienną praktyką.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2025/04/dr-Radoslaw-Kempinski-3.mp3

Zachowanie umiaru, aktywność fizyczna, spożywanie minimum 1.5 litra dobrej jakościowo wody i zdrowe nawyki żywieniowe – to klucz do udanej i zdrowej majówki bez problemów ze strony naszego układu pokarmowego.

Exit mobile version