Site icon Radio Rodzina

Symbolika święcenia potraw

fot. pixabay.com

W Wielką Sobotę święcimy pokarmy, a wieczorem rozpoczynają się obchody Wigilii Paschalnej. Zwyczaj święcenia pokarmów istnieje w Polsce od XIII wieku. Natomiast tradycja przynoszenia tzw. „święconki” do świątyni narodziła się dopiero w II połowie XIX wieku.

-Święcone jest zawsze śniadaniem bez dymu. Najważniejszym elementem naszego koszyka są: chleb, kiełbasa i jajko, mówi Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2023/04/01_swieconka.mp3

-Sól i chrzan oraz babki wielkanocne to także zawartość wielkanocnego koszyczka.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2023/04/02_swieconka.mp3

Istnieje cała liturgia błogosławienia potraw i napojów wielkanocnych. Po symbolu baranka wprowadzono także do święcenia także ser, mleko, ryby, przyprawy, piwo czy wino – czyli wszystko to, co ubogacało wielkanocny stół. Obrzęd święcenia potraw rozwijał się przez całe Średniowiecze.

Exit mobile version