Site icon Radio Rodzina

Słodka tradycja na św. Marcina

Fot. Cukiernia Łomżanka / Paweł Wojczyński

Są wypełnione bakaliami, ich kształt przypomina podkowę konia, a receptura pochodzi z Wielkopolski. Tradycja rogali świętomarcińskich na dobre zadomowiła się w całym kraju.

11 listopada to rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości, ale także wspomnienie św. Marcina, biskupa żyjącego w IV wieku, patrona żołnierzy. Tego dnia zajadamy się rogalami.

W czym tkwi ich sekret? Tłumaczy Paweł Wojczyński z Cukierni Łomżanka we Wrocławiu.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/11/NEW.mp3

Przygotowaną masę wykładamy na ciasto. Następnie rogaliki wkładamy do piekarnika – dodaje cukiernik.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/11/01_cuk.mp3

Czy wrocławianie lubią takie słodkości? Zapytaliśmy o to przechodniów.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/11/sonda.mp3

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga na pewno roku 1860, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” reklamę tego wypieku.

Exit mobile version