Site icon Radio Rodzina

Wyścigi po Pasterce? Obrzucanie fasolą? Takie rzeczy tylko na Kurpiach

fot. Facebook.com/Kurpie.org

Boże Narodzenie to okres niezwykle bogaty w tradycje. Jednym z barwnych i bogatych w zwyczaje regionów Polski są Kurpie. Region kurpiowski, obejmujący tereny Mazowsza, Podlasia oraz Warmii i Mazur, słynie z bogatej kultury ludowej, którą lokalna społeczność pielęgnuje do dziś.

Kurpie to zarówno nazwa regionu, jak i jego mieszkańców. Teren ten rozciąga się między rzekami Narwią, Pisą i Orzycem, a jego północną granicę wyznacza historyczna linia pomiędzy Prusami a Rzeczpospolitą. Główne miasta to Ostrołęka na południu i Myszyniec na północy. Region, choć mniej znany w Polsce, charakteryzuje się wyjątkowym folklorem, w tym własną gwarą, tradycyjnymi strojami oraz unikalnymi zwyczajami.

Na Kurpiach święta Bożego Narodzenia są określanie „Godami”. Iwona Choroszewska – Zyśk, prezes Związku Kurpiów tłumaczy etymologię tej nazwy.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/12/na-strone_1_gody.mp3

Tradycją na Kurpiach były również przygotowania do świąt, które były bardzo gruntowne.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/12/na-strone_2_przygotowania-do-swiat.mp3

Okres Godów również charakteryzował się wieloma tradycjami. Domownicy starali się naszykować jak najwięcej potraw na kolację wigilijną. Natomiast po wieczerzy, gospodarz domu szedł do sadu i obory.

Po kolacji gospodarz domu wychodził do sadu i budził drzewa owocowe przy domu. Podawał też opłatek zwierzętom, który był wgniatany m.in. w chleb. I podawał go krowom, owcom i wołom, bo to one były w stajence betlejemskiej

opowiada Iwona Choroszewska – Zyśk.

Ważnym elementem świętowania Bożego Narodzenia było chodzenie na Pasterkę. Jednak na mszy o północy się nie kończyło.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/12/na-strone_3_po-pasterce.mp3

A czy dziś na Kurpiach dalej kultywuje się tradycje ludowe? Na to pytanie odpowiada Małgorzata Fruba, założycielka marki Dumna Kurpianka.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2024/12/na-strone_4_kultywowanie-tradycji-dzis.mp3

Jak mówi Małgorzata Fruba, kultywowanie tradycji przejawia się nie tylko w organizowanych wydarzeniach, ale też i poprzez używanie gwary kurpiowskiej na codzień czy pieczeniu tradycyjnych fafernuchów.

By dowiedzieć się więcej na temat bożonarodzeniowych i noworocznych zwyczajów kurpiowskich zapraszamy na audycję Przystanek Kultura w poniedziałek (23. grudnia), o godz. 10:10.

fot. Facebook.com/Kurpie.org

Exit mobile version