Site icon Radio Rodzina

Procedury handlowe powodują marnowanie ogromnych ilości żywności

Tylko niewielką część odrzucanych warzyw udaje się pozyskać na cele dobroczynne. O problemie opowiedział nam Jan Piontek z fundacji WeźPomóż.

Pomidor dla sklepów ma być idealny

Sposób selekcji kierowanych do sprzedaży warzyw wiąże się z odrzucaniem znacznej ilości produkcji. Samodzielna detaliczna sprzedaż jest dla dużych wytwórców problematyczna, co kończy się wyrzucaniem wielu ton wysokiej jakości żywności, którą cechuje jedynie nieregularny kształt. Mówi Jan Piontek z fundacji WeźPomóż:

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/08/d1wielkoscsklep.mp3

Według naszego rozmówcy skala problemu jest bardzo duża.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/08/setki-ton.mp3

Na odrzucaną część produkcji znajdą się chętni

W magazynie fundacji zastaliśmy akurat ponad dziesięć palet świeżych, pachnących pomidorów. Jan Piontek deklaruje, że fundacja jest w stanie zagospodarować dużo większe ilości.

https://www.radiorodzina.pl/wp-content/uploads/2022/08/d3przyjmiemy.mp3

Problem dotyczy wielu rodzajów produkowanych warzyw. Dane kontaktowe do fundacji można uzyskać na stronie wezpomoz.pl

Exit mobile version