O. Antoni od Krzyża o duchowości i medycynie św. Hildegardy

Fot. AR

Instytut Duchowości Karmel zaprasza na warsztaty z budowania odporności organizmu. Motywem przewodnim będzie kuchnia św. Hildegardy z Bingen oraz jej korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Wydarzenie odbędzie się w dn. 16-18 kwietnia w klasztorze ojców karmelitów bosych przy ul. Ołbińskiej 1 we Wrocławiu. Warsztaty poprowadzi Elżbieta Ruman, dziennikarka, teolog, założycielka Centrum św. Hildegardy w Józefowie.

W naszym studiu gościł pomysłodawca warsztatów, ojciec Antoni Rachmajda OCD. Kapłan, teolog, poeta i dyrektor Instytutu Duchowości Karmel.

POSŁUCHAJ:

Cz. 1. Sylwetka św. Hildegardy

Cz. 2. Wizje, viriditas, filary nauki św. Hildegardy

Cz. 3. Program warsztatów i historia osobista

Cz. 4. Jak rozpoznawać rośliny w terenie?

Fot. mat. pras.

PROGRAM:

Warsztaty z Medycyny św. Hildegardy z Bingen. Budowanie odporności organizmu, czyli powrót do harmonii. Instytut Duchowości Karmel – Karmelici Bosi, Wrocław, Ołbińska 1. Prowadząca – Elżbieta Ruman, dziennikarz, teolog i założycielka Centrum św. Hildegardy w Józefowie.

Piątek 16 IV – godz. 17-20 Podstawy medycyny hildegardowej – prezentacja

„Galgant, Bertram i Dyptam – czy to imiona mnichów?”

Sobota 17 IV

godz. 10-13,30 – Budowanie odporności organizmu

– Oczyszczanie organizmu jako podstawa budowania odporności, czyli kuracja piołunem i „złotem Hildegardy z Bingen”

– Wzmocnienie serca i krążenia: wino pietruszkowe, dyptam i miód galgantowy.

– Czego nie wolno u Hildegardy z Bingen, czyli por, truskawki, pszenica i wieprzowina

Warsztaty chlebowe

Dieta orkiszowa podstawą odporności – przygotowanie ciasta orkiszowego –

godz. 15-18,30

Hildegardowa terapia antywirusowa: prezentacja

– Napój piołunowy podstawą budowania odporności antywirusowej.

– Napój z szanty i dziewanny, mieszanka z pelargonią, napój z miodunki plamistej jako doskonałe środki antywirusowe.

– Znaczenie kasztanów jadalnych dla organizmu człowieka

Kuchnia Hildegardy w praktyce – warsztaty

Przygotowanie wina z szanty, budyniu kasztanowego, mieszanki z wszewłogą (miód wszewłogowo- gruszkowy)

Niedziela 18 IV, godz. 13-19 – o. Antoni Rachmajda ocd

– Rozpoznawanie i zbieranie roślin w terenie [dziewanna, grusza, miodunka, piołun, szanta]

Zapisy oraz informacje idk.wroclaw@gmail.com. Organizatorzy zapewniają wszystkie produkty. Koszt udziału w jednej sesji wynosi 25 zł.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content