Graciarnia: jak zrobić pyszną, domową …
10 lipca 2018
fot. Radio Rodzina
Chrupiąca, na cienkim cieście, z małą ilością składników czy pulchna, przypominająca placek, z dużą ilością sera? Jak powinna wyglądać pizza idealna?
Mówi Daniel Lubryka z pubu Graciarnia
Każdy może zrobić pizzę wg własnych upodobań, ważne, by wiedzieć, jak zrobić ją dobrze
Pizza często kojarzy nam się z fast foodem, jedzeniem, którego należy unikać. Czy pizza może być zdrowa?
Pizza może być świetnym pomysłem na obiad, kolację, posiłek, który nie tylko zjemy, ale przygotujemy z bliskimi. Czy w warunkach domowych uda nam się upiec cienką, chrupiącą pizzę?
Podstawą pizzy jest ciasto, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Trzeba tylko pamiętać o wyborze dobrych jakościowo składników i odpowiednich proporcjach
Jeśli przygotujemy większą ilość ciasta, możemy je zamrozić
Pizza nie potrzebuje spędzać w piekarniku dużo czasu, jeśli więc mamy przygotowane ciasto, nie będzie trzeba długo czekać na smaczny posiłek
Przy pieczeniu pizzy musimy pamiętać o odpowiedniej kolejności kładzenia składników
Położenie sosu pomidorowego bezpośrednio na spód pizzy ma bardzo duże znaczenie
W Polsce na pizzy często ląduje sos czosnkowy albo ketchup… Są jednak znacznie zdrowsze i smaczniejsze propozycje dodatków
Oliwę do pizzy również możemy samodzielnie przygotować w domu
Dodatki są ważne, ale nie możemy przesadzić z ich ilością. Tej zasady warto się trzymać
Zaproszenia na pizzę i coś do picia ufundowane przez Graciarnię mogą Państwo wygrać w niedzielę w naszym plenerowym studiu na Ostrowie Tumskim.