12 potraw, łuski pod talerzem, przegryzanie wszystkiego czosnkiem czyli podróż po bożonarodzeniowych tradycjach

Szopka kukiełkowa, wykonana przez osadnika z Krakowskiego, 1966 r. Foto: Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu.

Jak na przestrzeni lat zmieniały się tradycje, obrzędy bożonarodzeniowe. Co pozostało w naszych domach? A co odeszło z biegiem czasu. Kto przynosi prezenty? oraz jakie dania i skąd wzięły się w najważniejszy dzień w roku – Wigilię.

W podróż po zakamarkach bożonarodzeniowych tradycji zabiera Ilona Baran wraz ze swoim gościem z Agnieszką Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

Część 1. Wigilia

Część 2. Pierwszy oraz drugi dzień Świąt

Część 3. Kolędowanie

Część 4. Prezenty oraz Nowy Rok

Maska obrzędowa diabła, wyk. osadnik z Krakowskiego,1966 r., Foto: Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu.
Kolędnicy, Tadeusz Mirowski, 1977 r. Foto: Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu.
Grupa kolędnicza _Herody_ z Milikowa (ok. Bolesławca), koniec lat 70.XX w. Foto: Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content