Dolnośląskie bożonarodzeniowe tradycje

Grupa kolędnicza _Herody_ z Milikowa (ok. Bolesławca), koniec lat 70.XX w. Foto: Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu

Wolne miejsce przy stole, pierwsza gwiazdka, 12 potraw, łuski pod talerzem, sianko pod obrusem – to tylko wybrane tradycje, które towarzyszą nam co roku podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Rozmawiać będziemy z Agnieszką Szepetiuk-Barańską z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

-Tygiel narodowościowy jest widoczny przede wszystkim w tym, co jemy na Dolnym Śląsku.

-Biorąc pod uwagę historię, to bardzo ciekawie jest to, co widzimy w daniach wigilijnych.

Czego nie wolno było robić w wigilię?

-Dawniej ten czas świąteczny trwający od 24 grudnia do 6 stycznia w Polskiej tradycji nazywano godami – dodaje pracowniczka muzeum.

Audycja 24 grudnia po godz. 10.00. Zaprasza Ilona Baran.

Kolędnicy, Tadeusz Mirowski, 1977 r. Foto: Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu.
Maska obrzędowa diabła, wyk. osadnik z Krakowskiego,1966 r., Foto: Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu.
Szopka kukiełkowa, wykonana przez osadnika z Krakowskiego, 1966 r. Foto: Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content