Sezon na Rogale Świętomarcińskie

fot. Radio Rodzina

Jest słodki, jego kształt przypomina podkowę konia św. Marcina, a receptura pochodzi z Poznania oraz Wielkopolski. Tradycja rogali świętomarcińskich na dobre zadomowiła się w całym kraju.

11 listopada to nie tylko rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości, ale również liturgiczne wspomnienie świętego Marcina z Tours, biskupa i patrona żołnierzy. Tego dnia tradycyjnie zajadamy się rogalami.

Rogale Marcinowe charakteryzuje nadzienie wykonane z białego maku i bakalii – tłumaczy Paweł Wojczyński z Cukierni Łomżanka.

Po wymieszaniu masy nakładamy ją na ciasto. Następnie rogale można wstawić do piekarnika – dodaje cukiernik.

Średnia waga rogala świętomarcińskiego wynosi do 250 gramów. Poza tym wypiekiem cukiernie serwują w Dniu Niepodległości m.in. eklerki, napoleonki czy patriotyczne biało-czerwone wu-zetki.

O zdanie zapytaliśmy wrocławian.

Cukiernia Łomżanka to jeden z symboli Wrocławia. Prowadzona jest przez rodzinę Wojczyńskich (po dziadku: Leonie Chalamońskim), która do Wrocławia przyjechała zaraz po wojnie i prowadzi to miejsce nieprzerwanie od 1946 roku.

Na rozmowę o patriotycznych wypiekach zapraszamy w czwartek 11 listopada po godz. 14:00.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content