We Wrocławiu rusza produkcja napoju z żołędzi

fot. pixabay.com

Eksperci z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej przebadali ekstrakt z żołędzi. Jak się okazuje zawiera on m.in. jony potasu i magnezu, które mają korzystne właściwości dla naszego organizmu i zdrowia. Substancje zawarte w żołędziach mogą chronić nas przed chorobami nowotworowymi, procesami starzenia, mają pozytywne działanie na układ sercowo – naczyniowy, a nawet uspakajają nas. Co ciekawe, kawę z żołędzi pił Fryderyk Chopin.  

Katarzyna Chojnacka z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej mówi, że wyniki badań okazały się zaskakujące.

Naukowcy sami próbowali napojów z powstałych żołędzi.

Wojciech Głuch z Eko – Giełdy złożył projekt w ramach Dolnośląskiego Bonu Innowacyjnego.

Żołędzie zbierane są na Podlasiu czyli w jednym z najczystszych terenów Polski. Do tej pory powstawała kawa z żołędzi, podkreśla Wojciech Głuch.

Pandemia przeszkadza w rozwijaniu biznesu, jednak napoje z żołędzi będę promowane już na Expo w Dubaju.

Wojciech Głuch przybliża inne wykorzystanie żołędzi.

– Chcemy pomagać przełamywać bariery – tak o projekcie Dolnośląski Bon na Innowacje, mówi Grzegorz Macko – Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego.

POSŁUCHAJ:

W lipcu rusza produkcja napojów z ekstraktów z żołędzi. Produkt będzie dostępny m. in. w sklepach ze zdrową żywnością, salach gimnastycznych czy na siłowniach.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content