Rogale świętomarcińskie – słodka tradycja

Fot. Cukiernia Karpicko

11 listopada to w Polsce nie tylko Święto Niepodległości, ale i wspomnienie św. Marcina. Z tej okazji sprawdzamy, jak przygotować rogale świętomarcińskie.

Rogale św. Marcina to tradycja, która wywodzi się z Poznania i niektórych części Wielkopolski. Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego

Podstawą słodkiego farszu są: biały mak i migdały – mówi Karolina Gwóźdź z Cukierni Karpicko.

Z tą słodkością powiązanych jest wiele historii. Jedną z nich można odnaleźć na Poznańskim Szlaku Legend – dodaje Karolina Gwóźdź.

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich na 11 listopada istniała już na pewno w 1860 roku, kiedy to opublikowano w „Dzienniku Poznańskim” reklamę tego wypieku.

Dziś tradycja zatoczyła szersze kręgi i rogale św. Marcina możemy skosztować właściwie w całej Polsce, w okresie pierwszej połowy listopada, a nawet i dłużej.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content