Czy warto robić zapasy żywności na czas epidemii?

pixabay

Polacy gromadzą żywność na czas epidemii. Czy to ekologiczne rozwiązanie?

Sytuacja we Włoszech pokazuje że epidemia jest zagrożeniem dla systemu opieki zdrowotnej, a nie dla handlu, bo produkty  nie przenoszą wirusa – mówi Arkadiusz Wierzba z Fundacji Ekorozwoju.

Skutkiem epidemii jest m.in. zauważalny zmniejszony ruch na ulicach. Jak wpłynie to na zanieczyszczenie powietrza?

Zmniejszeniu zanieczyszczeń pyłowych w Chinach towarzyszy zmniejszenie ilości dwutlenku węgla – dodaje Arkadiusz Wierzba.

Minister rozwoju Jadwiga Emilewicz zaapelowała do Polaków, aby nie wpadali w panikę i nie robili nadmiernych zapasów żywności w związku z epidemią koronawirusa:

Chciałabym zaapelować o zdrowy rozsądek i ostrożność. Cała branża produkcyjna, z którą jesteśmy w kontakcie, produkująca dziś żywność w Polsce, jest zaangażowana na około 80 proc. swoich mocy produkcyjnych. Zatem mamy jeszcze potencjał do tego, żeby produkować więcej. Zasoby i zapasy naprawdę dzisiaj w Polsce są.

Mat.pras./inf.wł.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content