Lemury koroniaste trafiły do wrocławskiego ZOO. Jedyne w Polsce.

fot. Radio Rodzina

Można je spotkać w zaledwie 44 ogrodach zoologicznych na świecie. W naturze zamieszkują tylko niewielki teren w północnej części Madagaskaru. Jedyne w Polsce osobniki lemurów koroniastych zamieszkały we wrocławskim zoo.

Madagaskar słynie z niezwykłej bioróżnorodności. Żyją tam prymitywne małpiatki – lemury. Naukowcy odkryli, że 50 milionów lat temu, lemury były obecne w Afryce i Europie. Jednak na skutek podziału kontynentów i zmiany klimatu, wyginęły. Udało im się przetrwać tylko na Madagaskarze. Dzisiaj na skutek działalności człowieka i zmian klimatycznych zagrożona jest flora i fauna całej wyspy, w tym wszystkie gatunki lemurów.

Szansą na przetrwanie gatunku i wzmocnienie jego populacji w środowisku naturalnym jest hodowla zachowawcza w ogrodach zoologicznych. Taką właśnie hodowlę rozpoczęło wrocławskie zoo.

– Skala zagrożeń pokazuje, że nie mamy czasu. Stąd decyzja o rozpoczęciu hodowli zachowawczej kolejnego gatunku lemurów. Do lemurów katta, alaotrańskich, wari rudych, biało-czarnych, czerwonobrzuchych i lemurków myszatych dołączyły w naszym zoo lemury koroniaste – mówi Anna Mękarska, specjalista ds. ochrony gatunkowej we wrocławskim zoo.

Z holenderskiego Amersfoort Zoo do Wrocławia przyjechali rodzice z dwójką młodych – Epsilon i Amalia oraz Zaza i Malala. Zamieszkały w pawilonie Madagaskaru mając za sąsiadów lemury czerwonobrzuche, modrzyki i papugi wazy.

– Lemury przyjechały do nas dwa tygodnie temu. Są bardzo odważne i przyjaźnie nastawione do nas i do zwiedzających. Można powiedzieć, że już się zaaklimatyzowały – opowiada Monika Górska opiekunka lemurów we wrocławskim zoo.

fot: ZOO Wrocław

Lemury koroniaste to jedne z najmniej licznych gatunków w naturze i w ogrodach zoologicznych. Wydaje się niemal pewne, że przyspieszająca degradacja środowiska na Madagaskarze skaże ten gatunek na wyginięcie. Około 2014 r. naukowcy szacowali, że liczebność populacji tych lemurów spadnie o 50% w ciągu kolejnych 3 pokoleń (24 lata). Po pięciu latach wiemy już, że spada szybciej. Stąd też ich wysoki status zagrożenia wyginięciem.

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

Skontaktuj się z redakcją Radia Rodzina!

71 322 20 22 studio@radiorodzina.pl
Skip to content