Grupa Johanneum

„Dolnośląska Toskania” posiada certyfikat KEP wina mszalnego [POSŁUCHAJ]

09.06.2018 18:12 Patrycja Jenczmionka Błędowska

 

„Dolnośląska Toskania” posiada certyfikat KEP wina mszalnego [POSŁUCHAJ]fot. Patrycja Jenczmionka - Błędowska

 

Winnica Jadwiga w Mienicach jako druga w Polsce posiada licencję Konferencji Episkopatu Polski do produkcji wina używanego w trakcie sprawowania Eucharystii. Duchową wspólniczką tego dzieła jest święta związana z Dolnym Śląskiem.

Mówi Marek Janiak – właściciel winnicy Jadwiga.

- Na wzgórzach trzebnickich panują doskonałe warunki, zapewnia właściciel.

Nazwa winnicy nie jest przypadkowa. Właściciel chciał pokazać w ten sposób, że produkt pochodzi z Polski. Zaprosił także do „spółki duchowej” świętą związaną z Ziemią Trzebnicką.

Wskazania w sprawie materii Eucharystii regulują odpowiednie dokumenty, m.in. uchwała Konferencji Episkopatu Polski z 7 października 2015 roku. Mówi biskup świdnicki Adam Bałabuch – przewodniczący Komisji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.

- Do sprawowania Eucharystii musi być używane wino, którego źródło pochodzenia jest pewne dodaje, biskup Bałabuch.

Wino używane podczas Eucharystii nosi nazwę Johanniter. Winnica Jadwiga została założona w roku 2015. To przedsięwzięcie rodzinne.

POSŁUCHAJ:

Materiał przygotowała Patrycja Jenczmionka - Błędowska